En guide til hver rolle i League of Legends

League of Legends, også kendt som LoL, er et populært online multiplayer-spil. Det blev udviklet og udgivet af Riot Games og er vokset til en blomstrende konkurrencescene med en massiv spillerbase.

Spillets mangfoldige udvalg af roller menes at være et nøgleelement i at gøre League of Legends engagerende og dynamisk. Hver rolle i LoL kommer med sit unikke ansvar, spillestil og udfordringer.

Denne omfattende guide ser på hver rolle i League of Legends og nedbryder dens vigtigste mestre, egenskaber og strategier.

Øverste bane

Top Lane kaldes "øen" i Summoner's Rift, og den er placeret længst væk fra spillet. Top Lane-mestre udmærker sig typisk i 1v1-scenarier og har den nødvendige holdbarhed til at modstå længerevarende trades.

Nøglekarakteristika for top laners

 • Split-pushing: De fleste top laners specialiserer sig i at skabe pres på kortet, presse sidebaner og split-pushing.
 • Tankefuldhed: Toplanere spiller typisk tanky champions, som kan indlede holdkampe og absorbere skader.
 • Isolation: Toplanere skal være selvforsynende, fordi Top Lane er relativt isoleret.

Top Lane-strategi

En toplaner bør fokusere på at kontrollere sin bane og farme effektivt. Teleport er en populær summoner spell, der hjælper med at assistere andre lanes og map presence.

Midterbane

Mid Lane betragtes ofte som den mest indflydelsesrige og dynamiske rolle i League of Legends af disse grunde. På grund af Mid Lanes dynamiske og slagkraftige natur er midlaners ansvarlige for at håndtere betydelig skade og kontrollere kortets centrum.

Nøglekarakteristika for midlanere

 • Roaming: Mid Laners kan typisk roame til bot eller top lanes for at påvirke spillet.
 • Skade: Disse midlaners uddeler typisk vedvarende skade eller høj burst.
 • Wave Clear: At have en god wave clear er afgørende for at opretholde banetryk og kontrol.

Mid Lane-strategi

Midlaners bør prioritere at assistere i holdkampe, roame, når det er nødvendigt, og kontrollere banen. Rollens vision control er også vigtig for at undgå ganks.

Jungle

Junglerollen i League of Legends handler om ganks, objective control og map control. Junglernes opgave er at strejfe rundt på kortet og rydde lejre, mens de leder efter muligheder for at hjælpe deres holdkammerater.

De vigtigste kendetegn ved junglen

 • Farming: Spillere er nødt til at forblive relevante med hensyn til guld og erfaring, hvilket er grunden til, at effektiv jungle clearing er afgørende.
 • Ganking: Junglere strejfer typisk til andre baner for at overraske fjender med ganks.
 • Kontrol over kortet: Junglere sikrer sig typisk mål som Baron og Dragon ved at påvirke hele kortet.

Jungle-strategi

Alle junglere er nødt til at balancere farming med målkontrol og ganking. At holde øje med kortet og beskytte junglen er også vigtige dele af enhver junglerolle-strategi.

Bot Lane (Support og AD Carry)

Support og AD Carry (Attack Damage Carry) er de to spillere, der udgør bot lane. Disse to spillere arbejder sammen om at kontrollere den nederste halvdel af kortet, sikre drab og sikre dragen.

Nøglekarakteristika for support

 • Kontrol af synet: Det er et primært ansvar for support at kontrollere vision og ward.
 • Nytteværdi: Supportere tilbyder holdet nytteværdi, healing og crowd control.
 • Roaming: Supportere kan roame for at hjælpe jungleren eller andre baner.

Nøglekarakteristika for AD Carry (Bot Lane Marksman)

 • Squishy: AD Carries er kendt for deres skrøbelighed, hvilket er grunden til, at de er afhængige af position for at holde sig i live.
 • Kraft i det sene spil: En AD Carry bliver generelt usædvanligt stærk i det sene spil.
 • Skade på afstand: AD Carries er udstyret til at håndtere fysisk skade fra afstand.

Bot Lane-strategi

Enhver bot lane duo skal fokusere på at sikre dragen, handle effektivt og farme. En support-rolle har det afgørende ansvar for at beskytte AD Carry og kontrollere synet.

Afrunding

League of Legends er kendt for at være et dynamisk og komplekst spil. Det er designet med en bred vifte af roller, der passer til mange forskellige spillestile. Uanset om du foretrækker map control i junglen, teamwork i bot lane, isolation i top lane eller dynamisk spil i mid lane, så er der en rolle til hver type spiller.

Det er vigtigt at forstå, hvordan din rolle interagerer med resten af tiden, samtidig med at du mestrer din valgte rolle. Ved at få mere viden og erfaring kan du blive en dygtigere og mere alsidig spiller, der nemt kan tilpasse sig det evigt foranderlige landskab i Summoner's Rift.

Vil du vide mere? Læs mere om at vælge din hovedrolle i Wild Rift her.